Over Dorien

Fotografie: Chantal Bekkers

Dorien Deodatus begon op jonge leeftijd met zingen in een dorpskoortje. Haar liefde voor klassieke muziek ontdekte ze door de kinderopera Boris Godoenov van acteur en zanger Frank Groothof en enkele jaren later begon ze zelf met klassiek zingen bij het Nationaal Kinderkoor onder leiding van Wilma ten Wolde. Hier werd ze geschoold in muziektheorie, solfège en koorzingen. Daarnaast kreeg ze hier de kans mee te zingen in bijzondere producties met onder andere het Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerkoor.

Na eerst een andere studie te volgen in Groningen is Dorien in september 2017 begonnen aan haar studie Klassieke muziek met hoofdvak zang op het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Marjan Kuiper. In januari 2022 studeerde zij hier af met een zelfgeschreven muziektheatervoorstelling voor kinderen gebaseerd op de opera Hansel und Gretel van Humperdinck. Dorien werd bij het maken van deze voorstelling gecoacht door Frank Groothof. Tijdens haar studie volgde Dorien masterclasses van onder anderen sopraan Lenneke Ruiten, regisseur Elsina Jansen en componist Morten Lauridsen. Ook volgde ze masterclasses bij barokspecialisten Nico van der Meel, Johannette Zomer en Stephan MacLeod. Naast oude muziek verdiepte Dorien zich tijdens haar studie ook in hedendaagse muziek. Zo voerde ze met een ensemble van ArtEZ-studenten op het Andriessen festival Two Inger Christen songs uit, een werk van de Deense componist Hans Abrahamsen.

In de afgelopen jaren was Dorien onder andere te horen als koorzanger bij de Nederlandse Bachacademie en Capella Frisiae. Met pianist Roelfke Huttenga verzorgt ze regelmatig liedrecitals op uiteenlopende locaties. Daarnaast soleerde Dorien in verschillende cantates.
Haar operadebuut maakte Dorien als First Witch in een productie van Dido and Aeneas van Musica Michaëlis. Over haar vertolking van Belinda in dezelfde opera schreef muziekrecensent Koen Edeling: “Het meest overtuigd werd ik door de stem van Dorien Deodatus (Belinda): glashelder, prima verstaanbaar en uiterst wendbaar.” Dorien wordt gecoacht door Marjan Kuiper.

Naast haar werk als zangeres is Dorien pedagogisch behandelaar op een groep voor dove en slechthorende jongeren met een verstandelijke beperking. En jazeker, ook daar wordt gezongen!